Prijeđite na glavni sadržaj

NOVI ESF PROJEKT AGENCIJE

NOVI ESF PROJEKT AGENCIJE

 

  Datum objave: 24. lipnja 2020.

U četvrtak 18. lipnja 2020. Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je ugovor o bespovratnim sredstvima za provedbu projekta pod nazivom Razvoj sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih sufinaciran sredstvima Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 17.838.099,66 HRK čiji je nositelj Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Projekt je usmjeren na poboljšanje kvalitete sustava obrazovanja odraslih kroz izradu modela samovrednovanja i vanjskog vrednovanja ustanova za obrazovanje odraslih u svrhu poboljšanja obrazovanja odraslih temeljenog na relevantnim istraživačkim podatcima. Specifično, kroz višegodišnju provedbu projekta, Republika Hrvatska će sudjelovati u najvećem ispitivanju kompetencija odraslih u svijetu – Programme for the International Assessment of Adult Competencies (PIAAC) – međunarodnom ispitivanju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) kojim se mjeri čitalačka i matematička pismenost te sposobnost rješavanja problema u tehnološki bogatim okruženjima odraslih osoba u dobi od 16 do 65 godina u više od 40 zemalja.

Na taj način, PIAAC mjeri ključne kognitivne i radne vještine odraslih kao preduvjet za razvoj inovacija i zapošljavanje, socijalnu uključenost i ekonomski napredak. Ispitivanje se provodi od 2008. godine, a 2018. započeo je drugi ciklus ispitivanja koji će se provoditi do 2023. godine. Ministarstvo znanosti i obrazovanja izrazilo je OECD-u namjeru za uključivanje u ispitivanje PIAAC 2018. te imenovalo ASOO nadležnim tijelom za nacionalnu provedbu ispitivanja.

Sudjelovanje u najvećem ispitivanju kompetencija odraslih u svijetu – PIAAC, od strateške je važnosti za jačanje kvalitete obrazovanja u Hrvatskoj koja će po prvi puta imati priliku pouzdano utvrditi razinu kompetencija odraslih ispitanika u poslovnom i širem društvenom okruženju. Rezultati ispitivanja PIAAC, smjerovi i preporuke, omogućit će komparativnu analizu kompetencija odraslih u Hrvatskoj te uvid u relevantnost stečenih kompetencija tijekom obrazovanja u odnosu na potrebe tržišta rada.

U konačnici, kao dio vanjskog vrednovanja kompetencija odraslih ispitanika, rezultati ispitivanja PIAAC omogućit će međunarodnu usporedbu kompetencija odraslih i time poslužiti kao pokazatelj kvalitete i relevantnosti hrvatskog obrazovnog sustava na svim razinama te učinkovitosti obrazovnih politika. Utvrđene nedostatne kompetencije odraslih u odnosu na zahtjeve tržišta rada pružit će jasne smjernice za jačanje kvalitete obrazovanja odraslih i poticanje cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj.

Potpisivanjem navedenog ugovora osigurani su, između ostaloga i financijski preduvjeti za pripremu i provedbu ispitivanja. Ugovor su potpisali prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, g. Mario Vučić, pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i gđa. Martina Hundrić, pomoćnica  ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

  PODIJELI SADRŽAJ

BPDG
BPDD
O NAMA

Osnivač Agencije je Republika Hrvatska, a prava i dužnosti osnivača obavlja
ministarstvo mjerodavno za poslove obrazovanja.

Djelatnost Agencije su poslovi planiranja, razvijanja, organiziranja, provedbe, praćenja i unapređivanja sustava strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih.


Radno vrijeme Agencije:
8:00 do 17:00 sati

Radno vrijeme Pisarnice (sa strankama):
od 9:00 do 16:00 sati

KONTAKT INFORMACIJE

Razvoj sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih

  Garićgradska 18, 10 000 Zagreb

  +385 1 62 74 666

  +385 1 62 74 606

  ured@asoo.hr


MATIČNI BROJ: 02650029

OIB: 40719411729

Copyright © 2023   •   www.piaac.asoo.hr   •   Sva prava pridržana